Fata Psihiatrica a COVID-19

La 9 luni de la debutul pandemiei, in Romania sunt oficial 380.000 infectări, neoficial conform specialistilor, aproximativ 1.000.000, iar cifrele cresc alarmant de la o zi la alta. In lipsa unui tratment adecvat sau a unui vaccin salvator, omenirea traieste intr-o noua realitate, una dominata de frica, de anxietate, de nesiguranta privind ziua de maine si de lipsa unei perspective.

In toata aceasta perioada cererea de consultatii psihiatrice a crescut semnificativ, atat in populatia generala, dar si in randul celor care au avut deja infectia cu covid-19. Din ce in ce mai multe studii arata ca infectia este traita ca un soc traumatic, care poate fi urmat de tulburari psihice, ca depresia, anxietatea, tulburarea de stres posttraumatic, tulburari obsesiv-compulsive. Multiple studii anterioare  pandemiei au asociat inflamatia si raspunsul imun hiperactiv cu diferite manifestari psihiatrice, cum ar fi depresia sau anxietatea.

Modul in care virusul interactioneaza cu corpul nostru nu sunt inca pe deplin cunoscute. Ceea ce se stie insa, este faptul ca boala determinata de Covid 19 reprezinta o patologie severa multiorgan, care afecteaza si functionarea sistemului nervos central. Covid-19, asemanator altor infectii virale, are neurotropism, determinand un grad crescut de inflamatie cerebrala, din care rezulta remodelarea patologica a retelelor neuronale. Restrictiile sociale si izolarea se adauga tulburarilor organice determinate de virus si duc la aparitia simptomatologiei neuro-psihiatrice.

Majoritatea pacientilor care au trecut prin infectia cu Covid-19 se plang de oboseala cronica, scaderea capacitatii de concentrare, stari de anxietate si depresie, cefalee si vertij, care pot fi temporare sau se pot agrava in timp. Daca sunteti in aceasta situatie, consultul unui specialist poate fi de mare ajutor.

Foarte promitatoare sunt studiile preliminare publicate recent in Jurnalul Asociatiei Medicale Americane (JAMA Network), conform carora medicatia antidepresiva de ultima generatie poate avea un efect benefic si protector in infectia cu Covid-19. In aceste studii, pacientii tratati cu medicatie antidepresiva, comparativ cu grupul placebo, au avut o deteriorare clinica in timpul infectiei, semnificativ mai mica. Explicatia ar consta in efectul anti-inflamator la nivel celular al medicatiei antidepresive.

In concluzie, in asteptarea unui tratament specific, simptomele psihiatrice post-Covid-19 sunt o realitate clinica ce nu poate fi ignorata.