Tot ce trebuie sa stii despre baby-blues!

Bluesul postpartum sau Baby Blues – reprezinta o stare emotionala speciala, compusa dintr-o constelatie de simptome, ce apare in primele 3-5 zile imediat dupa nasterea bebelusului, la 50-80% dintre lauze si care dispare in mod fiziologic in 10-12 zile.

Proaspata mamica poate simti

  •  Dispozitie schimbatoare, stari de tristete
  •  Anxietate, iritabilitate, lacrimi
  •  Scaderea capacitatii de concentrare
  •  Tulburari de somn

Motivele sunt numeroase:

  •  scaderea hormonilor estrogeni
  •  cresterea nivelelor de oxitocina (hormonul care declanseaza contractiile in timpul travaliului si ejectia laptelui in cazul alaptarii la san) si prolactina in sange
  •  scaderea nivelului de dopamina imediat dupa nastere
  •  modificarile corporale: abdomen flasc, sangerari, dureri perineale sau la nivelul cicatricii de epiziotomie sau de cezariana, etc.

La toate acestea se adauga emotii numeroase si intense: sentimentul ca sarcina s-a sfarsit, ca legatura aceasta unica, profunda, fuzionala se termina, „cordonul este taiat”, sentimentul de responsabilitate fata de acest nou nascut atat de mic, atat de fragil, dificultatea de a fi despartita de bebelusul sau chiar si pentru cateva ore in maternitate, etc.

Unele femei vorbesc despre sentimentul de a „fi ratat” nasterea bebelusului atunci cand in timpul unei cezariene, nu au vazut/simtit imediat bebelusul, nu au avut acel contact unic piele pe piele imediat dupa nastere, „esec” care le-a facut dificil drumul catre bebelusul lor si catre rolul lor de mame.

Asadar intr-o stare de rau fizic si psihic, intr-o perioada investita social ca fiind a fericirii si a bucuriei depline, lauza se simte vinovata de tristetea sa, de lacrimile sale, si nu stie cum sa faca fata sentimentelor care o invadeaza. Desi poate fi o sursa de bulversare pentru lauza si de ingrijorare pentru familie, baby-Bluesul este o etapa fireasca, de durata limitata. Specialistii subliniaza functia chiar benefica a baby-bluesului, care ii permite mamei sa treaca dintr-o etapa in alta, facilitand atasamentul de bebelusul sau, prin ceea ce Winnicot numea “preocuparea materna primara”. In aceasta perioada, mama intra intr-un fel de “nebunie sanatoasa”, o stare de pasiune pentru bebelusul ei si de hipersensibilitate care ii permite acesteia sa se acordeze sensibil cu nevoile bebelusului sau, venind in intampinarea nevoilor sale, respectandu-i acestuia un continuum al existentei, o trecere lina de la viata intrauterina la etapa in brate, si avand o functie de protectie fata de excitantii externi si interni care il invadeaza pe nou-nascut.

„Perioada imediat urmatoare nasterii este cea mai impresionanta perioada petrecuta in afara corpului mamei. Ceea ce intalneste bebelusul este ceea ce intelege el drept natura vietii. …. Schimbarea dupa ospitalitatea totala a uterului este enorma, si bebelusul vine pregatit pentru marea saritura din uter la locul sau in brate. Pentru ce nu a venit pregatit este o saritura si mai mare de orice fel, cu atat mai putin pentru una intr-un nimic, o non-viata, un cosulet cu textile sau un patut de plastic fara miscare, sunet, miros, sau senzatie de viata. Ruptura violenta din continuum-ul mama-copil, atat de puternic conturata in timpul fazelor petrecute in uter, e de inteles ca se lasa cu depresie la mama, precum si cu agonie la bebelus.

Fiecare terminatie nervoasa de sub pielea lui proaspat expusa tanjeste dupa imbratisarea asteptata, intreaga lui fiinta tinde spre a fi purtat in brate.” Jean Liedloff

Baby-bluesul nu trebuie confundat cu depresia postpartum, ale carei simptome sunt mai intense, mai acute, si de o durata mai mare de timp.

Mamica poate depasi mai usor aceasta perioada atunci cand ea primeste sprijinul celor din jur, o mama, o bunica, o bona ce pot prelua din sarcinile domestice, pot avea grija de ea, astfel incat ea sa fie bine hranita si sa se poata odihni. O mare importanta o are atitudinea empatica, de acceptare, de sustinere si continere din partea partenerului, care sa o valideze pe proaspata mamica in rolul de mama.

Si nu in ultimul rand schimbul de experiente cu alte mamici, prin participarea la un grup de suport pentru proaspete mamici le poate ajuta pe tinerele mamici in aceasta perioada.

Tags: