Cabinet Psihiatrie
Consultatia de psihiatrie este o evaluare globala ce poate dura intre 45-60 minute, timp in care pacientul povesteste despre suferinta sa, despre simptomele care l-au determinat sa vina la psihiatru si despre evolutia lor in timp. In acest timp, eu ascult si incerc sa inteleg motivele pentru care a fost solicitata consultatia, explorand simptomele actuale, factorii stresanti din trecut si prezent, conditiile de viata si munca, antecedentele personale, dar si mecanismele de coping existente. Uneori, cu acordul pacientului, la consultatie pot participa si alte persoane din familie sau anturaj. Alteori, este necesara evaluarea altori specialisti: psihologi, neurologi, endocrinologi, pentru a decela existenta unor tulburari somatice cu rasunet si in plan psihic.
Impreuna vom agreea un plan terapeutic, pe care il vom urmari la consultatiile de control. Durata medicatiei o stabilim impreuna, respectand insa ghidurile de tratament si o vom scadea lent, dupa ce pacientul va fi atins un anume nivel de stabilitate emotionala.
Contrar percepţiilor populare, medicaţia nu “te face leguma”, nu şterge conştientizarea problemelor ci, ameliorează funcţiile cognitive, scade nivelul de anxietate, permiţând astfel pacienţilor să-şi înţeleagă şi să-şi poată exprima mai bine emoţiile, sentimentele, facilitând astfel un proces de introspecţie în psihoterapie. Medicamentele pot fi adjuvantele psihoterapiei, ele ameliorând majoritatea simptomelor, însă fără să poată corecta deficitele de funcţionare din viaţa pacientului; la rândul ei psihoterapia poate avea un efect favorabil asupra complianţei pacientului, de aceea abordarea integratoare este optiunea de electie.
• consult de specialitate
• stabilirea diagnosticului
• initiere si monitorizare tratament
• dispensarizarea pacientilor cronici